انواع دارو در صنعت دارویی

انواع دارو در صنعت دارویی

داروی تحت لیسانس

شاید برای شما هم پیش‌آمده باشد که برای خرید دارو به داروخانه مراجعه کرده‌اید و پس از پرس‌وجو از شرکت تولیدکننده داروی مدنظر جواب گرفته باشید که این دارو تحت لیسانس فلان شرکت یا برند تولید شده است. ما در وب‌سایت محبوبه رمضانیان با سال‌ها سابقه در بازاریابی صنعت دارویی سعی داریم که به معرفی انواع دارو در صنعت دارویی بپردازیم.

داروی تحت لیسانس به دارویی گفته می‌شود که مجوز و حق معنوی آن متعلق به یک شرکت است؛ ولی تولید و یا بازاریابی آن در شرکت دیگری انجام می‌شود. موضوع بر سر این است که گاهی یک شرکت به فرمول دارویی دستیابی پیدا می‌کند و از سازمان غذا و دارو مجوزهای لازم را اخذ می‌کند؛ اما به دلایلی همچون هزینه، کمبود نیروی تولید باتوجه‌به تقاضای بازار و نداشتن سیاست تولید دارو در شرکت، تولید و فروش دارو را به شرکت دیگری واگذار می‌کند. برخی شرکت‌ها صرفاً تمام انرژی و هزینه خود را بر روی فرمولاسیون و مجوزهای داروها متمرکز می‌کنند. اینکه این کار درست است یا غلط اصلاً جوابی ندارد؛ زیرا این صرفاً یک انتخاب برای شرکت‌های دارویی است که بسیار هم در صنعت دارویی رایج است.

قرارداد بین دو شرکت مذکور کاملاً بر اساس توافق طرفین است و هیچ مبنای نوشته شده‌ای در سازمان غذا دارو برای این نوع قرارداد تعریف نشده است. گاهی شرکت صاحب فرمولاسیون برای حفظ برند خود نظارت کامل بر روی تولید و بازاریابی دارویی که توسط شرکت دوم تولید می‌شود دارد؛ اما گاهی هم تمام حقوق را در ازای مبلغی به شرکت دوم واگذار می‌کند و هیچ دخل و تصرفی در تولید و فروش داروی خود ندارد.

داروی برند

برای اینکه یک دارو کشف شود به تعداد زیادی محقق و شیمی‌دان و داروساز در شرکت داروسازی نیاز است. البته این بدان معنا نیست که تمام فعالیت‌های این گروه باید به نتیجه و کشف دارو در جهت ارتقای سلامتی ختم شود. گاهی سال‌ها تحقیق و بررسی برای تولید یک دارو صرف می‌شود بدون اینکه نتیجه‌ای داشته باشد؛ اما صرفاً به این دلیل که ممکن است جواب ندهد شرکت‌های داروسازی از تولید دارو سرباز نمی‌زنند؛ زیرا بهبود سطح سلامتی و بهبود بیماری‌ها در گرو تولید داروهای جدید است. اما چگونه می‌توان پاسخگوی این‌همه هزینه زمانی و مالی شرکت‌های داروسازی شد. تنها یک راه دارد این که زمانی که فرمول دارو کشف شد پتنت آن ثبت شود در واقع این اختراع به نام برند این شرکت ثبت می‌شود. این بدان معناست که تا پایان دنیا تمام حقوق معنوی این دارو متعلق به این شرکت داروسازی است و پس از برملاشدن فرمول دارویی هیچ شرکت دیگری نمی‌تواند دست به تولید و فروش این دارو بزند. در واقع مالکیت برند دارو متعلق به شرکت داروسازی مذکور است.

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد:
10 راه برای رسیدگی به اعتراض به قیمت محصولات سلامت‌محور

داروی ژنریک

در مورد داروی برند توضیح دادیم که ثبت اختراع یا ثبت پتنت به لحاظ حفظ حق مالکیت معنوی دارو انجام میشود اما این ثبت پتنت مادام العمر نیست و بعد از چندین سال طولانی به پایان میرسد . دلیل آن این است که اگر تقاضا در بازار زیاد باشد و دارو تاثیرات مثبت خود را گذاشته باشد شرکتهای داروسازی دیگر هم بتوانند این دارو را بعد از گذشت مثلا بیست سال تولید کنند اما این دارو دیگر داروی برند نیست دارویی که بعدها توسط شرکتهای دارویی دیگر تولید میشود داوری ژنریک گفته میشود .

حتماً برای شما هم پیش‌آمده است که در مراجعه به داروخانه درخواست دارویی را داشته‌اید یا اینکه نسخه‌ای از دکتر به داروخانه ارائه داده‌اید؛ اما داروساز به شما می‌گوید دقیقاً این دارو را نداریم؛ اما مشابه آن را داریم! اینها همان داروهای ژنریک هستند که ماده مؤثره آنها با داروی برند کاملاً یکی است؛ اما سایر ترکیبات که به ماده مؤثره اضافه می‌شود تا دارو شکل بگیرد با برند اصلی متفاوت است. حال چرا برخی پزشکان به شما می‌گویند که اگر داروی مشابه هم بود (الان می‌دانیم که مشابه یعنی ژنریک) مشکلی ندارد؛ اما برخی دیگر از پزشکان تأکید می‌کنند که فقط همین دارو، مشابه آن را از داروخانه قبول نکنید! یعنی تأثیر داروهای ژنریک کمتر از داروهای برند است؟ خیر تأثیر دارو در اثر ماده مؤثره آن است؛ اما ترکیبات دیگر دارو که تفاوت دارد ممکن است مدنظر دکتر معالج شما باشد؛ مثلاً برای بیمار گوارشی ممکن است به ترکیبات داروی ژنریک آلرژی نشان دهد؛ اما ترکیبات داروی برند برای پزشک اطمینان ایجاد کرده باشد که هیچ آلرژی در پی نخواهد داشت.

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد:
بازاریابی صنعت دارویی

داروی ژنریک لزوماً با همان نام برند قبلی تولید نخواهد شد؛ اما گاهی هم می‌تواند با همان نام تجاری تولید شود؛ اما شرکت تولیدکننده متفاوت باشد. البته که داروهای ژنریک چون هزینه‌ای برای تحقیق و کشف دارو به لحاظ مالی و زمانی متحمل نشده‌اند ارزان‌تر هستند.

مبحث داروها واقعاً جذاب و گسترده است که درصورتی‌که اطلاعات کافی از آن نداشته باشید قطعاً در بازاریابی و فروش دارویی موفق نخواهید شد. محبوبه رمضانیان علاوه بر دوره‌های آموزشی بازاریاب دارویی، مدرپ، دوره آموزشی نماینده علمی دارویی و آموزش ویزیتور دارویی موفق، مطالب زیادی در مورد داروها و صنعت دارویی در وب‌سایت خود ارائه می‌دهد که با مطالعه آنها می‌توانید دانش خود را در صنعت دارویی هر روز بالاتر ببرید.

اگر برای بازاریابی دارو و تجهیزات پزشکی شرکت خود نیاز به مشاوره و آموزش حرفه‌ای تیم فروش خود دارید محبوبه رمضانیان به‌عنوان مدرس و مشاور بازاریابی با سال‌ها تجربه موفق در صنعت دارویی همراه شما خواهد بود.

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *