شاید فکر کنید بازاریابی، بازاریابی است دیگر. چه تفاوتی دارد که محصول چه باشد. واقعیت آن است که وقتی یک نگاه کوتاه به آمیخته بازاریابی در بازار دارو و تجهیزات پزشکی و یا کلاً صنعت سلامت میاندازیم، تفاوت خود را به زیبایی نشان میدهد
مشتری:
مشتری، در بازار دارو، پزشک، پرستار یا فردی در کادر درمانی است که وظیفه اصلی او توصیه یا تجویز محصول موردنظر ما برای بیماران است.
مصرفکننده:
مصرفکننده در این بازار، بیمار است که اغلب قدرت تصمیمگیری در مورد آنچه قرار است استفاده کند ندارد. بیمار مستقیماً زیر نظر پزشک یا پرستار بوده و از دستورات آنها تبعیت میکند
پرداختکننده:
واقعیت آن است که بهندرت پیش میآید که پرداختکننده هزینه درمان، بیمار یا اطرافیان او باشند. در اغلب موارد، پرداختکننده بیمهها و یا داروخانهها هستند و بیمار هیچ دخالتی در فرایند پرداخت ندارد.
درحالیکه در مورد سایر محصولات یا خدمات میتوان اینطور اعلام کرد که مشتری و پرداختکننده اغلب یک فرد یا سازمان هستند و بهندرت پیش میآید که مصرفکننده در فرایند انتخاب و یا پرداخت دخالت نداشته باشد.
قوانین و آییننامهها:
قوانین دارویی بهشدت تحت کنترل وزارتخانهها و معاونتهای مربوطه چه بهصورت کشوری و چه جهانی هستند، بهطوریکه اغلب داروها برای تولید، کنترل کیفیت، بازاریابی و فروش و پرداخت در بیمهها از قوانین جهانی مشترک (امریکا، اروپا یا ژاپن) تبعیت میکنند.
درحالیکه قوانین برای سایر محصولات و خدمات از استانداردهای کمتری برخوردار بوده و یا اصول مشترکی درزمینهٔ بازاریابی و فروش ندارند.
قیمتگذاری:
قیمتگذاری در خصوص یک محصول دارویی، منحصراً توسط دولت صورت میگیرد و هیچ مرجع یا شرکتی حق این کار را ندارد.
درحالیکه در خصوص سایر محصولات یا خدمات، شرکت تولیدکننده یا واردکننده قدرت دخالت در فرایند قیمتگذاری را دارد.
ترویج محصولات:
بهجز تعداد معدودی از کشورها (امریکا و نیوزیلند)، اجازه تبلیغات مستقیم دارویی وجود ندارد و کلیه شرکتها از این نعمت کاملاً محروم هستند؛ درحالیکه تبلیغات یکی از اجزای مهم بازاریابی برای ارائه اغلب محصولات و خدمات ارزیابی میگردد.
مسلماً در این مقاله به تفاوتهای اساسی میان بازاریابی دارو و محصولات وابسته به سلامت پی بردید. اگر موارد دیگری از این تفاوتها به ذهن شما میرسد، با ما در میان بگذارید.
مقاله “بازاریابی دارویی و سایر محصولات”را می توانید به صورت صوتی بشنوید.
بدون دیدگاه