چگونه از 7 گناه کبیره در بازاریابی محصولات و خدمات سلامتمحور اجتناب کنیم؟
در ابتدا، از آسیب زدن، بپرهیزید.
چرا در سوگندنامه بقراط این عبارت وجود ندارد؟ پدر علم مدرن پزشکی، ایده مشابهی را در یکی از نوشتههای خود مطرح میکند که شاید بتوان به این صورت آن را بازگرداند.
گذشته را بهوضوح، بیان کنید. حال را تشخیص داده و آینده را پیشگویی کنید. این فرایند را تکرار و تمرین کنید.
در مورد بیماریها، به دو چیز عادت کنید: کمک کنید یا اینکه حداقل آسیب نرسانید. “بقراط”
خوب، این مفهومی است که بسیاری از افراد فعال در حوزه سلامت به دنبال آن هستند. آنها به دنبال راهنمایی در حوزه بازاریابی در صنعت سلامت میگردند که حتی اگر هیچ کمک دیگری هم نکند، جلو آسیب زدن به بیماران (مشتریان) را بگیرد. این افراد فعالانه در جستجوی راهی برای اجتناب از اشتباهات میگردند؛ و این اولین قدم است. یک قدم خوب!
چه شما پزشک هستید و قصد دارید مطب خود را بازاریابی کنید یا یک بیمارستان و کلینیک یا نه! حتی یک شرکت دارویی یا تجهیزات پزشکی اگر از راه درست با دانش درست و با استفاده از راهنماها و ابزارهای درست وارد این مسیر نشوید مسیری پر از چالش و یا حتی دردناک در پیش خواهید داشت.
از اشتباهات اجتناب کنید. تشخیص صحیح، نیازمند اقدام است
با عبرت گرفتن از دامهایی که دیگران در آن گرفتار آمدهاند یا یادگیری از اشتباهاتی که دیگران بهسختی آموختهاند، میتوانید اثربخشی خود را افزایش دهید و جهش اول را از دو جهش اصلی به سمت یک موفقیت برتر بردارید.
در طول 15 سال تجربهام، آموختهام که 7 گناه کبیره وجود دارد. گناهانی که اگر از. آنها اجتناب کنید آسیبی به شما و مخصوصاً بیماران (مشتریان) وارد نخواهد شد.
گناه کبیره شماره 1: بازاریابی، همان تبلیغات است
از این اصطلاحات بهجای هم استفاده نکنید. آنها پسرعمو هستند نه دوقلو. بازاریابی یک برنامه منظم از بسیاری از فعالیتهای تجاری است که بهطور جمعی برای جذب و حفظ افرادی که به خدمات یا محصولات شما نیاز دارند کار میکنند. تبلیغات تنها یکی از بسیاری از ابزارهای ارتباطی است. معمولاً یک پیام متقاعدکننده است که مخاطب خاصی را هدف قرار میدهد.
اگرچه بازاریابی و تبلیغات محصولات و خدمات سلامتمحور میتواند دلهرهآور به نظر برسد، گامهای موفقیت برای هر سازمانی شش و تنها شش عنصر اساسی دارد. این عناصر عبارتاند از: بازاریابی ارجاعی حرفهای، بازاریابی اینترنتی، برند سازی، بازاریابی داخلی، بازاریابی خارجی و روابط عمومی. درک این طرح ساده به همه ما اجازه می د هد تا هر چیزی را در جای مناسب خود قرار دهیم.
گناه کبیره شماره 2: بازاریابی آشفته
بازاریابی مؤثر یک ارتباط برنامهریزیشده است، بنابراین باید یک برنامه سنجیده و منظم را ایجاد و دنبال کنید. وقتی بدون برنامه بازاریابی میکنید، مانند این است که استراتژیها را بیهدف به سمت سیبل پرتاب کنید تا ببینید شاید یکی از آنها به هدف خورد. ما آن را “بازاریابی آشفته” مینامیم و میتواند واقعاً برای بودجه و سازمان شما بیرحمانه باشد. بازاریابی خود را با دقت برنامهریزی کنید، ترجیحاً با راهنمایی متخصصان باتجربهای که از زیروبم آگاهی دارند. آنها میتوانند شما را به سمت تاکتیکهایی هدایت کنند که ثابتشده در هر موقعیتی کار میکنند –و به شما کمک میکنند تا از چیزهایی که بر هم زننده نظام طبیعی بازاریابی شما هستند دوریکنید. همانطور که یاد میگیرید به تنظیم برنامه خود ادامه دهید، اما شروع به پرتاب بیهدف تیرها نکنید. اول برنامهریزی کنید. بعد اجرا کنید.
گناه کبیره شماره 3: فلج ذهنی
افرادی که در حوزه مراقبتهای بهداشتی و حولوحوش آن کار میکنند، متفکران علمی و تحلیلی هستند. وقتی نوبت به پزشکی یا اقدامات حمایتی نظیر پرستاری و مراقبتهای بهداشتی یا نظیر آن میرسد عالی است، اما وقتی زمان راهاندازی یک کمپین بازاریابی فرامیرسد، چندان عالی نیست. گاهی اوقات افرادی که دارای تفکر تحلیلی هستند آنقدر طولانی و سخت در مورد اینکه چه باید بکنند فکر میکنند که فکر کردن را با عمل اشتباه میگیرند. تفکر و برنامهریزی بهتنهایی مشتریان را جذب نمیکند. این اقدامات هستند که جواب میدهند؛ بنابراین شما باید یک ضربالاجل کوتاه برای تصمیمگیری تعیین کنید و پسازآن که این تصمیم را گرفتید، باید مسئولیت را برعهدهگرفته و کاری انجام دهید! اگر این کار برای تصمیمگیرندگان شما دشوار است، به آنها یادآوری کنید که هیچ استراتژی بازاریابی همیشگی نیست. دفعه بعد میتوانید بهبود و پیشرفتهایی ایجاد کنید. فلج تحلیلی به طرز خطرناکی شبیه به گناه کبیره شماره 4 است.
بدون دیدگاه