نماینده علمی یا مدرپ کیست؟

وقتی از بازاریابی دارو و تجهیزات پزشکی صحبت می شود، همیشه نماینده عملی یا مدرپ هم وارد موضوع می گردد.


در مقاله‌های قبل سعی کردم در مورد حرفه نمایندگی علمی شرکت‌های دارویی و تجهیزات پزشکی اطلاعات اولیه‌ای ارائه دهم. واقعیت آن است که تقریباً تمامی اطلاعات با یک سرچ ساده در گوگل به دست می‌آید، اما آنچه من مشاهده کردم آن است که تقریباً تمام این مقالات توسط یک نماینده علمی نوشته‌نشده است. بسیاری از این مقالات ترجمه از مطالب وب‌سایت‌ها و وبلاگ‌ها و کتاب‌های بازاریابی دارویی هستند که در کشورهای دیگر به‌خصوص آمریکا و انگلیس منتشرشده‌اند. لذا تصمیم گرفتم مدیکال رپ را در چارچوب بومی ایران معرفی و تعریف کنم.

بسیاری از نویسندگان این مقالات هیچ‌گاه خود مدیکال رپ نبوده چالش‌های فراروی یک نماینده علمی به‌وضوح آشنا نیستند. بسیاری از این افراد به‌عنوان مدیران مجموعه‌ها فعالیت می‌کنند و برخی از نوشته‌ها صرفاً تصوری از نمایندگان علمی به دست می‌دهد که تا حدی از واقعیت به دور است.

این فرد، کسی است که به‌عنوان خط مقدم یک شرکت داروی تجهیزات پزشکی تولیدکننده و واردکننده هرگونه محصولات مرتبط با سلامت جهت معرفی محصولات خود به افراد کادر درمان مراجعه می‌کند. دقت داشته باشید عموماً یک نماینده علمی برای معرفی محصولات دارویی به پزشک برای معرفی تجهیزات پزشکی بسته به نوع تجهیزات به پرستار، تکنسین اتاق عمل و یا تکنسین‌های هوشبری و غیره مراجعه می‌کند. یک نماینده علمی محصولات آرایشی و بهداشتی علاوه بر پزشکان تکنسین‌های محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت از پوست در داروخانه‌ها را نیز ملاقات می‌کند.

در کشور ما ملاقات کلیه این عزیزان از اصول یکسان پیروی می‌کند. با این فرض که باید توجه داشته باشیم تقریباً تمام این افراد تا حدی می‌توانند تصمیم‌گیرنده باشند اما در اغلب موارد تصمیم‌گیرنده اصلی یک پزشک، مدیر بیمارستان، مسئول داروخانه بیمارستان و مسلماً مسئول خرید یا مالک یک داروخانه خصوصی می‌باشد.

شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد:
 بهترین استراتژی‌های بازاریابی پزشکی در سال 2022

پس بد نیست اگر قصد مراجعه به یک مرکز را داریم قبل از هر کار دقیقاً تصمیم‌گیرنده در آن مرکز را شناسایی کنیم

یک نماینده علمی چه کسی نیست؟

هدف یک نماینده علمی از مراجعه به هر مرکز ویزیت پزشکان و سایر افراد کادر درمان معرفی و درنهایت فروش محصول از طریق تولید نسخه‌های بیشتر به نفع محصول و یا استفاده از دستگاه‌ها و سایر تجهیزات پزشکی توسط بیماران با معرفی فرد موردنظر می‌باشد. نماینده علمی معرفی کننده یک محصول نیست. یک نماینده علمی تنها قصد ویزیت و ملاقات فرد را ندارد یک نماینده علمی صرفاً یک ویزیتور نیست. هدف یک نماینده علمی فروش محصولات می‌باشد و برای این کار لازم است مهارت‌هایی را در خود پرورش دهد تا بتواند فرد ملاقات شونده را ترغیب به خرید محصول و یا تجویز محصول نماید.

متدهای آموزشی مورداستفاده در شرکت‌ها اغلب از چند متد آموزشی که توسط کمپانی‌های بزرگ دارویی ایجاد و گسترده شده‌اند تجاوز نمی‌کند. ازآنجاکه بازار دارو و تجهیزات پزشکی به‌نوعی از فروش مستقیم یا چهره به چهره در ابتدای چرخه محصول چرخه عمر محصول استفاده می‌کند، لذا بیشتر این آموزش‌ها بر پایه شخصیت شناسی و تمرکز بر ویژگی‌های شخصیتی پزشکان و سایر افراد کادر درمان طراحی‌شده‌اند

یک نماینده علمی، ویزیتور نیست.

هدف از شناخت ویژگی‌های شخصیتی چیست؟

هر نماینده علمی در طول روز بسته به درخواست کمپانی که در آن مشغول به کار است تعدادی از افراد کادر درمان را ویزیت می‌کند هرکدام از این افراد شخصیت متفاوتی داشته و اغلب نماینده علمی مجبور می‌شود که بسته به نوع شخصیت فرد مقابل ارتباط برقرار کند

  • مزایای کاری یک نماینده علمی
  • ساعت کار انعطاف‌پذیر
  • حقوق و مزایای مناسب
  • مأموریت‌های کاری
  • آموزش‌های منظم
  • رضایت از کمک به بیماران
  • امکان پیشرفت در مجموعه
  • امکان برخورداری از هم‌نشینی افراد باهوش جامعه
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد:
نماینده علمی: شما مهمان هستید. مانند یک مهمان رفتار کنید.

دقت داشته باشید که این حرفه می‌تواند به‌عنوان یک تیغ دو لبه عمل کند. منظور از تیغ دو لبه چیست؟ اگر به‌اندازه کافی مهارت‌های خود را گسترش ندهید، متأسفانه این حرفه به شغلی بسیار چالش‌برانگیز و آزاردهنده تبدیل خواهد شد

در این مقاله سعی کردم تعریف کلی از نمایندگی علمی به‌عنوان یک مدیکال رپ سابق را ارائه داده و به برخی از مزایای این حرفه را دوباره برشمردم. در مقاله‌های بعد سعی خواهم کرد به معایب این حرفه نیز نیم‌نگاهی انداخته و بخش مالی مزایای این حرفه را بیشتر بازکنم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *